Köfte

Ingredienser

10 personer

  • 750 g högrevsfärs
  • 1gul lök – stor
  • 3 msk bladpersilja – hackad
  • 1ägg
  • 3 msk bröd – smulat eller ­ströbröd
  • 0,75 msk tomatpuré
  • 0,75 msk paprikapuré – mild
  • 1,5 msk paprikapulver – sött
  • 0,75 tsk pul biber – eller chiliflakes
  • 0,75 tsk svartpeppar – nymald
  • 0,75 tsk spiskummin – mald
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 1,5 tsk sumak

Domatez sosu – tomatsås

  • 4 tomater – stora
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 msk paprikapuré
  • 1 msk paprikapulver – sött
  • 0,5 msk pul biber – eller starkt paprikapulver
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar – nymald

Gör så här 35 minuter

Tomatsås: Grovriv tomaterna på rivjärn, mät till ca 4 dl.
Skala och finhacka lök och vitlök och fräs i olja 2–3 min. Tillsätt rivna tomater, tomatpuré, paprikapuré och kryddor. Låt såsen koka utan lock 20–25 min.

Turkiska köttbullar: Skala och grovriv löken. Blanda färs, lök och persilja. Tillsätt ägg, ströbröd, ­tomatpuré, paprikapuré, kryddor och salt och blanda väl.
Forma färsen till små avlånga bullar. Stek dem runt om i olja ca 5 min, så att de får fin färg och är genomstekta. Strö över sumaken och servera med tomatsåsen.